czwartek, 20 września 2007

Podłoga w kuchni

Podłoga w kuchni powinna być odporna na plamy i łatwa w utrzymaniu czystości. Z uwagi na charakter pomieszczenia powinna cechować się też wytrzymałością na uszkodzenia. Z drugiej strony - podłoga jest też uzupełnieniem wystroju wnętrza, dla tego też nie można zapominać o jej dekoracyjne funkcji

Wybór rodzaju podłogi w kuchni, czyli pomiędzy ceramiczną, z wykładziny, z paneli i z drewna, będzie zależał od ilości osób z niej korzystających oraz od tego, jak często osoby te będą w kuchni przebywać. Jeśli osób jest dużo, warto by wybrać materiały, które będą odporne na uszkodzenia i będą łatwe w zmywaniu. Odpowiednia będzie więc podłoga z płytek ceramicznych lub wykładziny PCV. Materiały mniej odporne będą odpowiednie w kuchniach w których przebywa się niezbyt często.

Podłoga ceramiczna może być oczywiście gładka, ale może również przybierać różne wzory i faktury. Takie rozwiązanie uczyni z kuchni niepowtarzalne pomieszczenie.

Podłogi wykonane z wykładziny mogą okazać się bardzo użyteczne. Są tanie i dają wiele możliwości rozwiązań kolorystycznych. Materiały używane jako wykładziny to: kauczuk, PCV i linoleum. Posadzki z wykładzin są całkiem trwałe. Występują w dwóch wersjach: w postaci płytek, z których można komponować wiele wzorów na podłodze oraz w rolkach. Płytki są bardziej praktyczne z takiego względu, że uszkodzenie jednej z nich jest łatwe do naprawy - wystarczy wymienić jedną płytkę.

źródło: http://www.meble-kuchenne.endi.pl/

Brak komentarzy: